top of page

Blues Hakkında Ön Bilgiler

400 yıllık bir geçmişe sahip olan Blues müziğin kökleri Batı Afrika’ya dayanmaktadır. Temeli Afrika’da atılan bu müzik türü 17. YY’dan itibaren işçi, köle olarak Afrika’dan getirilen insanların çalışırken söyledikleri müzik türü olarak hayat bulmuştur. Özetle ifade etmek gerekirse, blues, işçi ve kölelerin hayata dair umutlarını, hüzünlerini, özgürlük düşüncelerini ve acılarını anlatan müzik türüdür.

Blues, adını çivit rengi olan maviden almaktadır. Çünkü çivit mavisi onlar için matem içeren bir anlam taşır.

Blues müzik, 1865 yılında köleliğin kaldırılmasıyla daha geniş kitlelere ulaşmaya başladı.

Köleliğin baskın olduğu dönemlerde köle olarak çalışan insanlar, kendilerini ifade etme özgürlüğüne sahip değillerdi. Bir çok insan için vazgeçilmez olan ve insanın kendini ifade etme şekillerinden biri olan müzikle, bu ifade etme özgürlüğü belli oranda aşılıyordu. 1865 senesinde köleliğin kaldırılması üzerine Amerika’da Blues müziği yayılmaya ve kitlelere ulaşmaya başladı. Sonraki süreçte de daha farklı ülkelere yayıldı. 1910 senesinden itibaren de Amerika’da ciddi bir Blues müzik dinleyen kitlesi oluşmuştur.

Bulunduğu şehir ve kültüre göre yeni Blues türleri ortaya çıkmıştır.

Zaman içerisinde icra edildiği şehir ve kültüre göre şekillenen Blues müzik’te farklı türler ortaya çıkmıştır. Bunlardan bazıları ise Texas Blues, Memphis Blues, Delta Blues’tur. Nasıl farklılıklar olduğu konusunda örnek vermek gerekirse; Delta Blues nota ve ölçü kullanılmadan yapılan bir müzik türüdür. Ağıt’ın baskın olduğu bir müzik türü olarak öne çıkmaktadır.

Tampa Red, Lonnie Johnson, Sonny Boy Williamson, Big Bill Broonzy ve Robert Johnson önderliğinde 1930’lu senelerde Blues müzik Caz müziği ile harmanlanmıştır.

Blues temelinde en çok ritim özellikleriyle dikkat çekmektedir.

Çıkış aşamasında hiç bir müzik aleti olmadığı için ritm tutarak bu müziğe başlanılmıştır. İlerleyen süreçte ise gitar ve armonika eşliğinde bu müzik türü daha da gelişmiştir. Zaman içerisinde de Blues müzik’te enstrüman hakimiyeti ön plana çıkar olmuştur. Bu müzik türünde en değerli ve önemli olan enstrüman ‘clap’ yani el çırpmadır.

* Oğuz Abadan MTSM Kitaplığı'ndan.

MTSM

BLOG

Tanıtılan Yazılar

Son Paylaşımlar

Arşiv

Etiketlere Göre Ara

Bizi Takip Edin

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page